Eigen biertje in het park? Een biertje op het terras kan wel eens goedkoper zijn

Laatst rond acht uur ‘s avonds belanden wij, Thom en Mila, studenten van 18 en 19 jaar oud, in het stadspark Oude Dijk in Tilburg. Misschien ken je het wel, het parkje vlak achter de Jumbo Lieve Vrouwenplein. We waren net weggestuurd uit het Spoorpark waar wij zorgeloos onze biertjes mochten drinken, maar helaas sloot het park eerder dan verwacht wegens de coronamaatregelen. Vandaar vertrokken we naar het volgende park.

Daar zaten we dan weer, in het gras, met onze net geopende blikjes bier. Nietsvermoedend namen wij onze derde slok terwijl vijf man gekleed in blauwe uniformen op ons af kwam. Je kunt het misschien al raden: handhavers. De jongste van hen stapte op ons af. ‘’Goedenavond! Jullie zijn lekker een biertje aan het drinken, zie ik?’’ klonk hij vrolijk. Een van ons nam rustig nog een slok. Wisten wij veel dat er in dit park geen alcohol is toegestaan. Een boete van 104 euro zagen we al helemaal niet aankomen.

Het alcoholverbod geldt voor veel plekken in Tilburg. Neem bijvoorbeeld het Kernwinkelgebied, Kromhoutpark, Wilhelminapark, Stuivesantplein en dus stadspark Oude Dijk. Waar het verbod geldt, wordt besloten door middel van aanwijzingsbesluit door het college van de gemeente Tilburg, op basis van de hoeveelheid overlast. Het Spoorpark blijkt een uitzondering. Bij alle ingangen van de parken zijn de regels zichtbaar, maar ben je een beetje onoplettend, dan mis je de borden makkelijk.

Aangezien wij ons afvroegen waar we deze regels verder aan konden treffen besloten we de gemeente te benaderen. Mevrouw van Daele-Noomen, communicatiemedewerkster van gemeente Tilburg, wees ons er op dat de regels in de APV te vinden zijn. Voor de niet-ambtenaren onder ons: dit staat voor Algemene Plaatselijke Verordening. Maar zeg nou eerlijk, wie zal hier echt in kijken? 

De gemeente lijkt geen stappen te ondernemen om mensen verder te waarschuwen voordat het mis gaat. Toen we dit aan de gemeente vroegen kwamen ze in ieder geval niet met nieuwe initiatieven. Dit lijkt ons wel belangrijk aangezien van Daele-Noomen aangaf dat er nog dagelijks controles worden gedaan en daaruit wekelijks waarschuwingen en boetes volgen. Exacte aantallen kon de gemeente ons helaas niet geven, maar wij vermoeden dat een groot deel hiervan voortkomt uit onwetendheid. Wij hebben ten slotte uit een kleine enquête binnen onze eigen kringen vernomen dat veel jongeren niet weten waar het consumeren van alcohol verboden is in Tilburg. Hopelijk ben jij nu in ieder geval niet meer een van hen en kun je je geld besteden aan wat biertjes op het terras in plaats van aan een boete van 104 euro. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *