Hoofdvraag: Hoor ik thuis in het vak journalistiek en waarom?

Ik ben er van overtuigd dat ik in dit vak pas, omdat ik geen specialist ben, maar een generalist. Het afgelopen half jaar heb ik mij veel bekommerd over deze vraag, ook omdat ik veel twijfels had over de opleiding. Toen ik mijn twijfels met klasgenoten en mijn psycholoog besprak, hebben ze me overtuigd dat het vak journalistiek toch wel goed bij mij zou kunnen passen. Dit heb ik zelf uiteindelijk ook gemerkt in het feit dat ik veel plezier en voldoening haalde uit het maken van mijn producties, zoals bijvoorbeeld mijn column over John Williams. Om terug te komen op mijn eerste statement, ik ben iemand die van heel veel dingen ‘een beetje’ weet en veel dingen interessant vind. Dit kan in mijn nadeel werken, omdat ik al snel op een onderwerp ben uitgekeken en misschien nergens echt in uitblink. Daarintegen kan het enorm in mijn voordeel werken, omdat mijn totale interesse dus wel heel erg breed is en ik graag van veel dingen wel iets af weet.

Ik denk dat dit mij erg kan helpen binnen de journalistiek, omdat het iets ‘bewegelijks’ is, iets wat altijd veranderd, ook omdat de actualiteit veranderd. Ook heb ik gezien dat een groot deel van de journalisten op ZZP basis werkt, wat er voor zorgt dat je veel verschillende opdrachten zou kunnen aannemen en dus zo die generalisatie kan behouden. Ook is het als journalist natuurlijk een hele goede eigenschap om een brede interesse te hebben en van alles wel een beetje te weten. Het moment dat je ergens dieper op in wilt gaan en meer expertise nodig hebt, kan je een expert benaderen en zo alsnog aan de benodigde informatie komen.

Naast dat ik denk dat ik binnen de journalistiek pas, denk ik ook dat ik de journalistiek wat te bieden heb. Het is mij opgevallen dat er een gat is in de markt voor de wat ‘creatievere’ journalistiek, met name gericht op jongeren. Ja, er zijn muziek- en theaterrescensenten aanwezig, maar ik vind dat vaak wat te ‘houterig’. Binnen onze generatie zijn er veel openminded en creatieve (misschien een tikje zweverige) mensen, waar ik graag voor zou willen schrijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *