Publieksgerichtheid reflectie enquete

Ik ben in de kerstvakantie veel bezig geweest met publieksgerichtheid. Om te peilen waar mijn omgeving (Facebookvrienden en klasgenoten) zich het meest en het minst in interesseert heb ik een enquete aangemaakt. Daarin vroeg ik waar zij het liefste nieuws over lezen, wantja wat is er meer publieksgericht dan letterlijk aan je publiek vragen wat het wilt. Het volgende kwam uit de antwoorden.

Waar interesseert u zich in/waar leest u graag over?

Uit de vraag ‘Wat leest u liever niet?’ kwamen vooral de antwoorden: sport, oorlog, politiek en showbizz als de minst gewilde onderwerpen. Als laatste stelde ik mijn publiek de vraag wat ze eerst wel volgden maar waar ze zijn afgehaakt. Hier kwam vooral de maatschappelijke kant naar voren, de namen Trump en Zwarte Piet vielen bijvoorbeeld vaak.

Wat ik vooral met deze enquete wilde berijken is om meer inzicht te krijgen in wat men nu zou willen lezen. Dit is echter toch niet gelukt. Eigenlijk het moment dat ik de enquete verstuurd had, had ik al bedacht wat er beter aan kon. Ik heb namelijk niet naar bepaalde eigenschappen gevraagd, waardoor ik geen doelgroepen kon vaststellen. Als ik per persoon ook had geweten hoe oud zij waren, of andere karakteristieke eigenschappen had gevraagd, had ik veel beter verschillende doelgroepen kunnen schetsen. Alsin, leeftijdscategorie 18 tot 25 leest graag …, of mensen van buitenlandse nationaliteit lezen liever niet over …

Ik had het idee dat ik toch niet helemaal bereikt had wat ik had willen bereiken met deze enquete, hierom is deze ook verder niet op mijn blog te vinden. Ik ben overigens wel blij dat ik dit heb gedaan én dat het fout is gegaan, want nu weet ik hoe ik het de volgende keer in ieder geval niet moet aanpakken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *