Reflectie ‘De eeuw van mijn dochters’ compleet project.

Nu het semester dreigt te eindigen en de meeste vaste projecten, workshops etc. tot een einde komen, vond ik het eens hoogtijd om te gaan reflecteren op het gehele Art-project. Het is een lange rit geweest (bijna) elke week moest er een researchverslag afgeleverd worden over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Wat heb ik er van geleerd?

Een betere vraag zou kunnen zijn, wat heb ik er niet van geleerd? Door elke week bezig te zijn met taal, informatie verwerking, research, het bellen van experts en samenwerking heb ik het idee dat ik echt stappen heb mogen zetten binnen de journalistiek. Zo is bijvoorbeeld mijn Nederlands onder andere door het Art-project naar mijn idee flink vooruit gegaan. Doordat je elke week bezig bent met het lezen en schrijven van artikelen, werd het steeds makkelijker om dit ook echt foutloos te gaan doen (taalkundig gezien).

Daarnaast heb ik het idee dat ik een soort ‘oog’ heb gekregen voor betrouwbare of minder betrouwbare bronnen. Ik hoef nu alleen nog maar een  site te openen en ik kan er bijna van af lezen of dat een betrouwbare bron is of niet.

Ook heb ik geleerd wat een goed researchdossier nou echt is. Wij moesten ons tijdens dit project beperken tot maar één A4’tje. Dit betekende dat we zo veel mogelijk nuttige informatie moesten verzamelen en dat vervolgens zo kort en bonding mogelijk moesten noteren zodat het niet langer werd dan een A4. Ik heb dus zeker ook op het gebied van ‘begrijpend lezen’ stappen kunnen zetten.

Het was heel lastig om soms de kern en de essentie van een artikel te pakken, maar dit project heeft daar zeker bij geholpen. Ik merkte bijvoorbeeld ook dat de momenten waarop ik voor mijn eigen projecten ik iets moest onderzoeken, ik dit veel makkelijker en beter voor elkaar kreeg door dit project.

Op sociaal gebied heeft het ook wel het een en ander gedaan. Bij elk researchdossier moest er een gesproken bron komen. Als ik terugkijk naar hoe ik mijn allereerste expert belde en hoe ik het gesprek had met mijn laatste expert, zag ik vooruitgang. Ik was veel zekerder van mijn zaak en ik had het idee dat ik veel professioneler in mijn schoenen stond, dit zou in de komende jaren nog wel van pas komen.

Naast al deze in principe ‘technische’ vaardigheden waar ik over heb mogen leren, heb ik ook veel geleerd over de onderwerpen van de researchdossiers. Ik was bijna altijd wel twee dagen bezig met een researchdossier, dit houdt in dat je twee dagen lang je aan het verdiepen bent in een onderwerp, wat vaak veel kennis opleverde.

Wat ging er mis?

Ik denk dat het grootste probleem de comminucatie was. Zowel onderling met de eerste jaars, maar ook tussen de eerste en de derde jaars. Zo was er vaak onduidelijkheid over praktische kleinigheden zoals de hoeveelheid gesproken bronnen, inlevertijden, de opmaak van het bestand en insteek waarvan uit iedereen aan de slag ging. Ook onderling was het niet altijd even goed geregeld. Er waren zat momenten dat je in je eentje moest werken omdat de rest van je groepje er niet was, of dat mensen een te kort of te lang stuk hadden ingeleverd, wat er uiteindelijk voor zorgde dat je langer bezig was dan gepland. Dit zou ik de volgende keer anders aanpakken, vooral dat er meer gecomminuceerd had moeten worden.

Persoonlijk had ik nog wat problemen met het tijdmanagement. Ik had voor mijzelf geen deadlines gesteld waardoor ik soms uren met 1 A4 research bezig kon zijn. Dit was niet bevordelijk voor mijn motivatie van het project, puur omdat het soms zo lang kon duren. Dit is iets wat ik in de komende tijd ook anders ga doen. Ik moet meer vaste deadlines voor mijzelf stellen om te voorkomen dat ik te lang en te langdradig met dingen bezig ben.

Conclusie

Kortom, het was een lang project, waar ik toch met trots op terug kijk, we hebben in principe meegewerkt aan het maken van een column in het Parool en dit is een kans die je niet snel krijgt als nieuwe student. Ik heb heel veel kunnen en mogen leren van dit project (van de positieve én negatieve kanten) en ik denk zeker dat dit mij gaat helpen in mijn loopbaan als journalist.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *