Op zaken inhaken

Reflectie van interviews voor 3voor12

Ik ben sinds dit semester begonnen met het schrijven voor 3voor12 Tilburg. Ik heb tot nu toe twee interviews mogen houden voor de site, deze zijn allebei terug te lezen op mijn blog (momenteel nog niet op de site van 3voor12). Ik heb van deze twee interviews al een hoop kunnen leren. Het eerste interview met Frank Klick over de nieuwe rave in Tilburg heb ik samen met Bas van Duren (eindredacteur) gedaan. Hier stelde ik de meeste hoofdvragen en haakte Bas goed in op wat Frank zei. Ik merkte dat ik dit ‘inhaken’ zelf nog wat lastig vond om te doen. In het tweede interview met Sidney Marte over het livestreamen in coronatijden ging dit al wat beter. Dit interview heb ik ook alleen gedaan (via skype weliswaar). Nu kan je je ook afvragen tot in hoeverre een goede interviewer inhaakt op wat zijn geïnterviewde zegt. Ik merk dat ik het lastig vind om die scheidingslijn te vinden. Waneer zeg je te veel? En wanneer moet je juist inhaken? Hier wil ik het binnenkort met de groep over gaan hebben, om hierover van hun meer te leren. Ook is dit misschien iets wat ik gewoon vaker moet doen om erachter te komen wat voor mij werkt.

Ik merk dat het uitwerken van een interview mij steeds beter afgaat. Waar het in het eerste semester altijd een vraag en antwoordvorm had ben ik steeds meer aan het ontwikkelen in het uitschrijven en het lopend maken van een interview. Ook doet dit veel met mijn schrijfstijl, ja spelling blijft nog steeds een klein punt van aandacht bij mij, maar ik merk dat ik in mijn woordkeuze steeds beter word. Niet te veel dezelfde woorden in je zinnen, spelen met verschillende zinsopbouw en (bij interviews) je verhaal doorbreken doormiddel van quotes. Deze factoren kunnen zorgen dat je artikel een stuk aangenamer is om te lezen.

Ook merk ik dat dit doorschijnt in mijn andere projecten, zoals bijvoorbeeld NietsNieuws, waar we ook veel met interviewen bezig zijn. Dit werkt erg motiverend voor mij, omdat ik nu we echt bezig zijn met het produceren merk dat mijn opgedane kennis van de afgelopen maanden ook daadwerkelijk toegepast kan worden. Dit vind ik een heel fijn idee.

Ik ben benieuwd wat er verder voor mij in zit bij 3voor12. Ook wil ik graag beginnen aan het schrijven van recensies, wat alleen een stukje lastiger wordt aangezien alle concerten en feesten zijn afgelast. Hier moet ik nog wat op verzinnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *