Researchdossier: Weten mijn dochters nog wat geld is?

Voor- en nadelen van contant geld

Vanaf 2021 gaat het kabinet contante betalingen vanaf 3000 euro verbieden om het witwassen van geld tegen te gaan. ‘Criminaliteit vormt een schaduweconomie die nog steeds grotendeels op contant geld is gebaseerd’, schrijft het kabinet. Of het nou om overvallen, witwassen of andere criminele vergrijpen gaat: zonder contant geld krijgen criminelen het een stuk moeilijker. Minder dan vier op de tien transacties wordt nog contant voldaan.

Contant betalen is overigens ook onhandig als je op zoek bent naar je uitgavepatroon. Ja, je krijgt kassabonnen, maar bij cash geld is het lastiger terug te vinden waar en wanneer je iets hebt uitgegeven. Je hebt daarnaast maar een gelimiteerde hoeveelheid bij, waardoor je ook niet de mogelijkheid hebt om meer geld uit te geven als je dit zou willen. Het terugschalen van contant geld heeft nog een paar handige bijkomstigheden: het is ten eerste een humane manier om illegale immigratie aan te pakken en ten tweede beter voor de economie omdat het tot uitgeven dwingt.

Tegelijkertijd prijzen mensen die misschien wat krapper bij kas zitten het overzicht dat contant geld biedt. Wie voor een avond stappen dertig euro op zak heeft, zal zijn of haar budget niet snel overschrijden. Ook is contant geld minder gevoelig voor storingen. Als de overheid het contante geld helemaal in de ban zou doen zouden we daarnaast nóg afhankelijker worden van de banken of overheden. Daarnaast is het zo dat wanneer je geld fysiek aan iemand geeft, je bewuster bent van het feit dat je geld uitgeeft.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wat-heeft-het-kabinet-tegen-cash-geld~b3246cec/

Voor klanten kan het hierboven genoemde verbod van contante betalingen boven de 3000 euro wel in de weg zitten, vreest Bovag-woordvoerder Tom Huyskens. Klanten die bijvoorbeeld hun caravan via Marktplaats verkopen en het bedrag cash in ontvangst nemen, willen naar de dealer komen om van dat geld een nieuwe te kopen. Vanaf 2021 moeten deze klanten dus eerst langs de bank om dit geld te storten, waar weer kosten aan verbonden zitten.

https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/artikel/4764491/ondernemers-blij-plafond-cashbetalingen-3000-euro-wel-laag

De inzichten van journalist en econoom Matthijs Bouman

Ik vroeg journalist en econoom Matthijs Bouman of hij denkt dat contant geld binnen 30 jaar zal verdwijnen.

‘’Zeker.’’ zei hij. Volgens hem is er helemaal geen reden meer om contant geld te hebben, behalve voor belasting ontduiking en drugshandel. ‘’Het kan zijn dat het niet helemaal verdwijnt, maar dan zal het eigenlijk al niet meer gebruikt worden. Hoogstens uit gewoonte en nostalgie.‘’ Bouman verwacht zelfs dat dit over vijf jaar de situatie al is. ‘’Overal kan je tegenwoordig pinnen en er zijn systemen die de pin kunnen vervangen als dat niet werkt, denk aan bijvoorbeeld een tikkie.’’ Het enige voordeel is dat het anoniem is en het geen sporen achterlaat, maar contant is volgens Bouman alleen een service aan de criminaliteit en belastingontduikers.

Cash verdwijnt

Bij wijze van een experiment besluit Ikea, in elk geval tot Januari 2020, geen contant geld meer te accepteren. Dat besluit maakt een hoop los, het wordt massaal afgekeurd door veel mensen op sociale media, zoals ook op de facebookpagina van het Eindhovens Dagblad: 86 procent wil daar blijven betalen met papieren geld en muntjes.

Eindhovenaar Jaap Bos begrijpt dit. Hij vindt het een ‘zeer slechte’ zaak dat contant geld meer in het verdomhoekje terecht komt. Hij biedt al twintig jaar ondersteuning aan mensen met schuldproblemen. Hij stelt dat het voor mensen met schulden makkelijker is en verstandig om veel met cash geld te werken. Op deze manier slagen ze er beter in grip te houden op hun uitgaven.

https://www.ad.nl/economie/experiment-ikea-slechts-het-begin-stelt-deskundige-contant-geld-sterft-een-zachte-dood~a96c4ffb/

Waarom contant geld moet blijven

Wanneer contant geld verdwijnt, verliest men een deel van de privacy: ‘’Je betalingsgegevens en alles wat deze vertellen over je persoon en levenswijze zijn op het gebied van privacy een van de weinige dingen waar we nog controle over hebben,’’ aldus Ancilla van de Leest op Joop.nl.

Daarnaast kunnen mensen het idee krijgen dat ze hun vrijheid verliezen. ‘’Cash kun je onderling uitruilen. Zodra een betaling digitaal gaat, verloopt die per definitie via boven ons aangestelde derden.’’

Ook geven mensen onbewust meer uit dan ze willen en hebben ze minder controle over hun uitgaven. ‘’Uit onderzoek blijft dat mensen digitaal makkelijker geld uitgeven dan cash,’’ zegt Nibud-woordvoerder Gabriëlla Bettonville in het NRC.

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/04/contant-geld-is-niet-alleen-voor-criminelen-belang-1603391-a1380201

Contant geld past niet meer in deze tijd

Volgens econoom Peter Bofinger past contant geld niet meer in deze tijd. Centrale banken kunnen volgens hem beter hun monetaire beleid doorvoeren. Bofinger roept zelfs de Duitse regering op contant geld af te schaffen in de G7.

https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/artikel/1175586/duitse-econoom-schaf-contant-geld-af

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *