Vernieuwend?

Vernieuwen is een van de nieuwe competenties die er dit semester bij zijn gekomen. In de competentiekaart staat: “verdiept zich in uitdagingen en kansen in het journalistieke landschap.” dit vond ik erg breed, want wat is nu precies vernieuwend?

Vernieuwen kan in heel veel verschillende dingen zitten, bijvoorbeeld iets doen wat voor jezelf vernieuwend is, een minder vernieuwde productie op een andere manier maken/aanpakken waardoor het alsnog vernieuwend voor jou kan zijn, of iets binnen de journalistiek doen wat simpelweg nog niet (of weinig) gedaan is. Ik heb het afgelopen semester deze drie vormen van vernieuwen toegepast. Bijvoorbeeld het creƫren van een eigen platform voor NietsNieuws was vernieuwend voor mij. Ik had nog nooit eerder een eigen website echt zelf moeten bouwen (zonder wordpress) en het gehele denkproces van het opstarten van je (in principe) eigen journalistieke bedrijfje was erg vernieuwend.

Ditzelfde geld voor het (helaas verwaterde) project over de kerk van het vliegende spaghettimonster, ook dit onderwerp was zeer vernieuwend. Toen we het researchdossier opstelde kwamen we erachter hoe weinig er over te vinden is, wat voor ons een mooie gelegenheid bood om dit gat op te vullen.

Ook heb ik mij letterlijk verdiept in het journalistieke werkveld, zo heb ik 2 artikels mogen schrijven voor 3voor12 Tilburg. Dit was zeer vernieuwend en leerzaam voor mij en ik heb zeker het idee dat mijn interviewtechniek hiervan vooruit is gegaan. Zo merkte ik dat het 3e interview wat ik voor NietsNieuws deed al stukken soepeler verliep dan mijn eerste intervieuw voor 3voor12. Ook het interview uitwerken in een lopend verhaal ging mij steeds beter af.

Ik ben dit semester ook begonnen met het schrijven van columns. Dit heb ik ook nog niet eerder gedaan. Voor beide columns heb ik het heel anders aangepakt in de voorbereiding. De eerste (over John Williams) heb ik vooral geschreven op mijn eigen expertise en heb ik vooral youtube gebruikt als bron, dit is terug te lezen in de reflectie hierover. Dit was voor mij een nieuwe aanpak, omdat ik vooral gewend was aan het raadplegen van tekstuele bronnen. Daarnaast heb ik in deze column gebruik gemaakt van audiofragmenten, wat ik nog nooit ergens anders tegen ben gekomen. Voor de column met Mila hebben we alleen gebruik gemaakt van gesproken bronnen (gemeente, BOA’s). Dit was een interessante manier van aan je informatie komen, omdat ik nog nooit eerder een productie heb kunnen maken op alleen gesproken bronnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *